1/6

WTC E-Mall Surabaya

Surabaya, Indonesia

Category

Project Year

Commercial

2017

 Area Size

12,840 sqm

Located in the city of Surabaya the second largest city in Indonesia and also the capital of
East Java, making it one of the centers for buying and selling devices in eastern Indonesia.
The evolution of shopping center typology, from traditional market until now penetrated
into digital and online world, become architect's consideration in planning Surabaya e-
mall. The development of malls today that not only accommodate the place of sale but
also the place of lifestyle and social community,so architect proposed for the addition of
fnb area on the e-mall.

This project is a mall project, originally named WTC mall with an area of 8,652 m2 and only
has 3 floors, along with the development of time and significant business change, the
owner feel the need for additional function so that initially has 3 floors, and adding
another 3 floors again so the total becomes 6 floors. The addition of this floor also adds
function inside, originally just a function of buying and selling then added with the bank,
food court, and living area.

The concept used is living belt, living belt trying to make the mall atmosphere that was
originally no passion to be more alive, living belt in the form of communal areas, and social

surround the building facade. This concept was chosen because it saw the existing building
is too massive and bulky without any interaction with the surrounding area. the existence
of a living belt formed two orientations on the mall, orientation into the atmosphere of
buying and selling, and orientation out the building with a more friendly atmosphere.


In the overall design of the building, highlighting the high urban experience in additional
functionality in the building, such as the spacious balcony and panoramic lift in front of the
new building masses into an icon mall and as a vista point for mall visitors, with the aim to
enjoy Surabaya kinds of perspectives, the scale of the human eye to the eyes of birds.

Mall has 2 operating time settings, the living area open longer than inside, therefore the
circulation is planned so that the living area on the balcony has its own vertical path. Food
court in the form of food galleria placed on the top floor of the mall as anchor visitors and
visitors get the best view on the Mall. Food galleria still use the concept of living belt with
emphasis on social and community, seen with the selection of a long table that forces
visitors to share the table.

‚Äč

The selection of facade colors using the same tone as the existing mall, with the addition of
warmer colors to make the atmosphere more alive in the E-mall area.

2021.    PT Saketi Adyana Estu