1/6

Jagat Tower

Jakarta, Indonesia

Category

Project Year

 Area Size

Commercial

2016

13,575 sqm

Situated in Jalan Tomang Raya Jakarta, Jagat Tower is the new office of Jagat Construction, a company engaged in construction field. The client asks the architect to design an office tower not only as their main office but also as a rental office. Its total area is 1740.5m2, and consist of 9 floors. On the lower ground there are lobby and banking hall, 2nd-8th floors are for tenant office
and 9th floor for the most private function, meeting room/ballroom room.

JGT-178.jpg

The main aim of design was to create an effective and efficient space program of office. To achieve the desired level of effectiveness and efficiency, the architect tried to arrange the building mass in such a way. With the length of site 42m, the form of a large-volume building should be avoided because it will ruin the urban fabric of the city. The mass composition of the building must be able to break the massive and bulky mass.

JGT-220.jpg
JGT-202.jpg

After several attempts, the architect decide that the most suitable mass arrangement for this building is stacked one. With a “stacked box” mass configuration, building efficiency can reach up to 80%, quite effective for a commercial building. Such mass configurations also allow the architect to add open space serves as a communal space on the roof of 6th, 8th, and 9th floor. This communal space also serves as a socialization space for workers. Actually it’s not an easy job to convince he client about these communal space. But in the end the architect is able to convince the client how important this communal space is to the workers. Because the space for socializing will increase the effectiveness in work.

As for the facade concept, the facade exploration illustrates an equalizer to analogize the company's progress flow with 3 blue boxes. Equalizer analogy is aligned with the next generation of Jagat Construction. The building facade is designed with double glass. By using double glass, the gap between the glass will reduce the heat and noise from the outside of the office. The architect also add aluminium bars for shading.

JGT-229.jpg
See more projects
Back to home